Ambassadeur Indonesië kondigt trainingen aan

Ambassadeur Indonesië kondigt trainingen aan

12-12-2019

De ambassadeur van Indonesië, Julian Pujianto heeft onlangs een beleefdheidsbezoek gebracht aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkelingen. Bij het bezoek heeft de ambassadeur de minister en zijn staf geïnformeerd over landbouwtrainingen die deskundigen uit Indonesië zullen verzorgen aan medewerkers van het ministerie en de districtscommissariaten. Daarnaast is er tijdens de ontmoeting van gedachte gewisseld over een aantal aspecten. De minister ontving de bewindsman op dinsdag 10 december op het hoofdkantoor.

In de periode september – oktober dit jaar, hebben instructeurs uit Indonesië ook al trainingen verzorgd in Suriname. Het ging vooral om de trainingen pottenbakken en hoe craft te vervaardigen uit kokosbast. In het verlengde van dat project wordt niet uitgesloten dat de trainingen volgend jaar worden herhaald of vervolgd.

De ambassadeur liet zich door de minister informeren over zijn decentralisatiebeleid en hoe dat in de praktijk uitpakt op de verschillende districtscommissariaten en in de districten. Pujianto heeft van zijn kant ook verteld over het decentralisatieproces in zijn land. De twee bespraken de overeenkomsten en verschillen van decentralisatie van beleid in de twee landen. Ook de gezagsverhouding tussen de centrale overheid en lokale vormen van gezag zoals het traditioneel gezag in het binnenland zijn besproken.

De ambassadeur is voorstander van versteviging van de bilaterale relatie tussen Suriname en Indonesië. Hij noemt de coöperatie op verschillende gebieden tussen de twee landen tot nu toe succesvol. De ambassadeur wil zich de komende tijd meer gaan inzetten om de bilaterale samenwerking tussen de twee landen te propageren. De ambassadeur zegt hals reikend uit te kijken naar nieuwe gebieden waarmee de samenwerking kan worden uitgebreid.

Pujianto is sinds ongeveer 6 maanden ambassadeur in Suriname. Hij heeft minister Dikan verteld hoe hij in die korte tijd enorm veel interesse heeft opgebouwd voor het binnenland. Hij liet weten er graag meer van te willen zien.  De diplomaat is ook onder de indruk van de samenstelling van de multiculturele Surinaamse samenleving.