Pokigron neemt krutu-oso en aanmeersteiger in gebruik

Pokigron neemt krutu-oso en aanmeersteiger in gebruik

26-11-2019

De gemeenschap van Pokigron (Brokopondo) heeft haar krutu-oso (vergaderzaal) en aanmeersteiger in gebruik genomen. Het dorp heeft de projecten betaald uit eigen middelen, verkregen uit het commerciële houtkapactiviteiten in het plaatselijk gemeenschapsbos. De ingebruikname van de vergaderzaal en aanmeersteiger vond plaats op zondag 24 november 2019 in het dorp.

Met de vergaderzaal en aanmeersteiger wordt er een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de gemeenschap. Met de uitvoering van de twee projecten gaat meer dan SRD 400.000 gemoeid. Het gemeenschapsbos van het dorp wordt deels commercieel geëxploiteerd. Uit de middelen die daaruit verkregen worden kan het dorp duurzame projecten financieren in het kader van ontwikkeling van het gebied.
Het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland (DDOASB) van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) begeleidt en ondersteunt de gemeenschappen bij het efficiënt gebruiken van de middelen verkregen uit de exploitatie van onder andere de gemeenschappsbossen.

Monique Pintoe, onderdirecteur Gemeenschapsontwikkeling, zegt dat het ministerie zeer ingenomen is met de manier waarop de gemeenschap van Pokigron het geld aanwendt. “Dit is een stuk beleid van het directoraat om zelfwerkzaamheid te stimuleren onder de dorpelingen en om lokale ondernemerschap te ondersteunen”, zegt Pintoe. Bij de ingebruikname van de vergaderzaal en de aanmeersteiger, was ook de directeur van DDOASB Wensley Misiedjan en de onderdirecteur van administratieve Diensten van DDOASB Sheritha Dewinie, aanwezig.

Bij de officiële lancering van DDOASB op vrijdag 22 november hebben vertegenwoordigers van het Traditioneel Gezag van verschillende stammen onderstreept hoe dit directoraat een fundament legt voor duurzame ontwikkeling overal in het binnenland. Op dezelfde dag zijn er de dorpsfondsen van verschillende dorpen door het ministerie gecertificeerd.