‘Vrienden van Saramacca’ zal meer doen voor district

‘Vrienden van Saramacca’ zal meer doen voor district

17-04-2019

 

De vriendengroep ‘Vrienden van Saramacca’ is vastberaden meer te doen voor het district. Dat zei voorzitter Anand Isri op maandag 15 april bij de oplevering van twee toiletgroepen op de Openbare School Jarikaba. Hij blikt tevreden terug op de succesvolle uitvoering van een proefproject dat bestond uit het opknappen en verven van de toiletten, dakgoten en de speeltuin van de school. Waar nodig zijn er kapotte toiletten en urinoirs vervangen. Nu dit is geslaagd, is Isrie ervan overtuigd dat ook de ‘Vrienden van Saramacca’ in Nederland voldaan zullen zijn en met meer liefde wat geld op zij zullen zetten voor de volgende scholen. De groep bestaat uit vroegere bewoners en scholieren uit het district, die nu wonen en werken in Nederland. Ze uiten hun liefde voor Saramacca door geld in te zamelen voor projecten ten bate van scholieren in het district. Met die gedachte hebben de ‘Vrienden van Saramacca’ ondertussen een project geïnitieerd om de slechte sanitaire situatie op de scholen in het district te verbeteren. Isrie was recentelijk getroffen door de toestand die hij aantrof op de school waar hij meer dan dertig jaar geleden basisonderwijs heeft genoten. Toen hij een bezoek bracht aan de school wilde hij niet geloven dat dezelfde wasbakken, verouderde kranen van vroeger en nog kapot bij stonden.

Rildo Aserie, chef d’bureau op het Ministerie van Regionale Ontwikkeling, zei dat het ministerie trots is op ‘Vrienden van Saramacca’. In een toespraak, op gezag van minister Edgar Dikan, wees Aserie op het belang van een schone omgeving voor de schoolkinderen. “En als er mensen zijn die zich onbaatzuchtig inzetten om die zaken te verbeteren, dan is dat prijzenswaardig. Het ministerie prijst ook de bijdrage van de bestuursdienst,” aldus Aserie. Hij riep de kinderen op dankbaar gebruik te maken van de toiletten en die altijd schoon te houden: “Zorg goed voor jouw school, jouw buurt en jouw district. Jij bent de leider van morgen, zorg nu ook alsvast goed voor jouw land Suriname”. Het ministerie heeft door tussenkomst van het commissariaat van Saramacca ambtenaren van de bestuursdienst beschikbaar gesteld om een handje te helpen bij de renovatie. Aserie heeft de hoop uitgesproken dat anderen die daartoe in staat zijn het voorbeel van Isrie en zijn vrienden volgen.

Ashwani Doerga, gewezen jeugd parlementariër, woonde de opleveringsceremonie ook bij. Ze heeft in een woord van motivatie de pupillen van OS Jarikaba erop gewezen dat ze niet moeten grappen met de school. Ze noemt ‘educatie’ te belangrijk voor de opbouw van Suriname. “Als je het maakt met de school, zorg je niet alleen ervoor dat je een broodje kan verdienen. Je wordt ook zelfstandig en je kan een grotere bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Suriname en jouw land vooruit brengen.’ Ze vroeg ook de aandacht van de delegatie van het ministerie van RO voor het ontbreken van telefoonverbinding op de school. Het commissariaat van Saramacca werd vertegenwoordigd door adjunct districtssecretaris (ads) Humphrey Watidjo.

 Schoolleider Nazreen Bakridi – Basarat heeft namens de school dank uitgebracht aan ‘Vrienden van Saramacca’. In dat kader hebben pupillen van verschillende klassen presentaties gehouden en presentjes uitgereikt aan Isrie en zijn delegatie.