Granmang Aboikoni geïnformeerd over plannen Natuurlijke Hulpbronnen

Granmang Aboikoni geïnformeerd over plannen Natuurlijke Hulpbronnen

07-02-2020

Onder leiding van districtscommissaris Humphrey Jeroe, bracht een delegatie bestaande uit minister Sergio Akiemboto, van Natuurlijke Hulpbronnen en Jerry Finisie, Sustainable Manager bij Rosebel Gold Mines N.V. een beleefdheidsbezoek aan het grootopperhoofd van de Saramakaners. Tijdens dat bezoek, welke onlangs plaatsvond, werd er een krutu gehouden met granmang Albert Aboikoni te Asidonhopo. Tijdens deze krutu werd er onder andere gesproken over de plannen die zowel het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen alsook de multinational hebben voor de bewoners binnen dat gebied.

Minister Akiemboto gaf de bewoners te kennen dat er hard wordt gewerkt om het dorp op korte termijn van permanente elektriciteit te voorzien. Door Finisie zijn er namens Rosebel toezeggingen gedaan. Hij heeft de bewoners onder andere geïnformeerd over het fonds dat in het leven is geroepen, waaruit projecten die dat gebied ten goede zullen komen worden gefinancierd. Hij ziet graag dat er meer ondernemingen worden opgezet binnen het gebied, die producten kunnen leveren aan het mijnbouwbedrijf.

Aboikoni is de mening toegedaan dat de gemeenschap van Boven-Suriname ook meer initiatieven moet nemen. Hij haalde daarbij tal van mogelijkheden aan, waaronder het grootschalig aanpakken van landbouw binnen dat gebied. “Als we op andere mensen wachten om ons vooruit te brengen, zal dat niet gebeuren. We moeten onze ontwikkeling zelf ter hand nemen” aldus de granmang.