Project vuilverbrandingsoven tot nu toe succesvol

07-02-2020

Het project ‘Vuilverwerking middels verbrandingsoven’ verloopt tot nu toe vlot. Dit project maakt deel uit van het milieuplan, dat is geïnitieerd door president Desiré Bouterse, nadat de regering zich had gebogen over het milieuvraagstuk ‘de verwerking van huisvuil in Suriname’. Sinds 2019 zijn er op verschillende plaatsen verspreid over de 10 districten vuilverbrandingsovens geplaatst. Op deze manier wordt vuil op een efficiënte manier verbrand in het belang van een gezond milieu. Op woensdag 5 februari werd op Klaaskreek de 19e vuilverbrandingsoven in gebruik genomen.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) zei bij deze gelegenheid dat het project bijdraagt aan de uitvoering van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, beter bekend als de Sustainable Development Goals (SDGs). Goede gezondheid en welzijn is SDG 3 en partnerschappen om doelstellingen te bereiken is SDG 17. De bewindsman is ingenomen met deze ontwikkeling in het binnenland.

Voor elke vuilverbrandingsoven worden personen, meestal lokale bewoners, getraind in het gebruik en onderhoud van de ovens. Op Klaaskreek zijn 6 personen getraind. Mireille Friendwijk heeft als enige vrouw de training doorlopen. Zij voelt zich vereerd deel te mogen zijn van dit project om het milieu gezond te houden. In de ovens mag uitsluitend huisvuil worden verbrand, met uitzondering van glasmateriaal. De ovens in de verre districten draaien op zonne-energie. De personen zijn ook getraind in het onderhoud van de zonnepanelen. Het streven is om landelijk 120 te plaatsen. Naast Brokopondo staan er al units in Sipaliwini, Saramacca, Marowijne en Paramaribo.