Dc Saramacca presenteert plan prijscontrole

Dc Saramacca presenteert plan prijscontrole

12-01-2021

Gistermorgen werden het DNA-lid Radjendre Debie en de districtscommissaris van Saramacca Sherin Bansi-Durga ontvangen door de minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) Saskia Walden. Het DNA-lid en de districtscommissaris zijn de initiatiefnemers van het project prijscontrole en prijsbewaking, waarbij met inzet van getrainde bestuursambtenaren wekelijks alle winkels in elk ressort gecontroleerd worden en de prijzen van de basisgoederen gepubliceerd worden op BIC Saramacca en dagelijks te volgen is via Facebook. De prijzen van de basisgoederen zullen per ressort en per supermarkt op de website van BIC Saramacca wekelijks te volgen zijn.

In het gesprek met de minister van EZ heeft Assemblee Debie aangeven dat de veroorzakers van het huidig financieel en sociaaleconomisch probleem in het land nu na 5 maanden proberen om mensen op straat te brengen om de regering naar huis te sturen. Verder gaf het Assembleelid aan dat tot zijn rol als lid van de coalitie ook behoort, behalve kritiek leveren, ook om oplossingsmodellen aan te dragen voor maatschappelijke problemen. De door de regering doorgevoerde economische maatregelen om de economie weer op spoor te krijgen hebben inderdaad geleid tot prijsverhogingen van alle goederen en diensten.

Het plan, waarvan de werking tot in details is uitgewerkt werd door de districtscommissaris gepresenteerd aan de minister van EZ en haar staf. De districtscommissaris gaf aan dat het plan uitgaat van decentralisatie van de prijscontrole en prijsbewaking tot nu toe uitgevoerd door EZ naar het district en wel tot op ressort niveau, door opgeleide bestuursambtenaren.  Met de wekelijkse controle van de prijzen in de supermarkten tot op ressort niveau zal dit de controle minder corruptie gevoelig, maar ook kostenbesparend maken. Hierbij is de participatie van de burger vereist, welke zal zorgdragen voor het welslagen van het project en het stimuleren van onderlinge concurrentie tussen de winkeliers.

De minister van EZ vindt het project van de initiatiefnemers zoals aangegeven een goed plan en heeft het omarmd. Er is logistieke ondersteuning toegezegd aan het project. De minister zal hetzelfde model introduceren in andere districten. De publicatie van de prijzen zal ook op de website van het ministerie geplaatst worden.

De getrainde bestuursambtenaren belast met de controle zullen de wettelijke bevoegdheden krijgen om op te kunnen treden en hun werk zo efficiënt mogelijk te doen. De minister beaamt dat met dit systeem transparantie komt in het prijzenbeleid van de winkeliers. Dit project heeft een bottom-up approach, waarbij winkelier en consument betrokken worden.