Ontwatering ressort Pontbuiten wordt opgepakt

Ontwatering ressort Pontbuiten wordt opgepakt

03-05-2021

Sinds het aantreden van minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) is de samenwerking tussen de commissariaten versterkt. Op maandag 3 mei 2021 heeft de bewindsvrouw samen met de districtscommissaris Fulgence Javinde van Paramaribo Zuid-West het startsein gegeven voor de ontwateringswerkzaamheden in het ressort Pontbuiten.

Volgens minister Emanuel is het van belang dat het ministerie een goede samenwerking heeft met haar werkarmen. Dit zorgt ervoor dat zaken snel en effectief aangepakt kunnen worden in de districten. Decentralisatie moet anno 2021 daadwerkelijk opgang komen.  Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft dit gebied de afgelopen week bezocht en binnen enkele dagen kunnen de bewoners verandering zien. “De gebieden die onderlopen, moeten goed aangepakt worden en het milieubewustzijn moet opgang gebracht worden bij de mensen”, aldus minister Emanuel.

Districtscommissaris Javinde geeft aan dat samenwerken de beste oplossing is om positieve verandering teweeg te brengen in de leefgebieden. Verder zegt de burgervader dat hij een goede band heeft met de ressortraadsleden van Pontbuiten. “We werken met man en macht zodat dit probleem tot het verleden kan behoren. Un musu dringi dresi wakti siki”. Hij voegde eraan toe: “In het vervolg zullen de trenzen en kanalen tijdig worden opgeschoond, we zullen niet wachten tot wanneer de regentijd weer aanbreekt”, zegt de functionaris. Verder doet hij een beroep op alle Surinamers om hun vuil op een verantwoordelijke manier weg te doen en deze niet op straat te dumpen. Het afval komt namelijk in de rioleringen terecht.

Jean Akelewa, voorzitter van de ressortraad Pontbuiten, is zeer ingenomen dat het probleem aangepakt wordt. “Het ressort Pontbuiten is een kinderrijke buurt dus het moet op tijd schoongemaakt worden door de instanties”, zegt ze. Volgens Akelewa is het ontwateringssysteem binnen Pontbuiten jaren een probleem, dat moeilijk omschreven kan worden. “Gezinnen hebben de afgelopen week water in hun woning gehad. We zijn regionale vertegenwoordigers en werken samen met het commissariaat en het ministerie van ROS om een duurzame oplossing te brengen voor elk gezin binnen dit ressort. Na het Belfima Project zullen Winti Wai, Pontbuiten en omgeving aangepakt worden.